Közel s távol

Napimádók adrenalinja - Horvátország

2014. szeptember 10. - czechlife

Az extrém sportok hallatán izmos, kisportolt fiatalok jelennek meg a szemünk előtt, valamiféle védőfelszerelésben, és mindenképpen jelen vannak a látomásban a sebesség, és az adrenalin. Az utazási irodákban kifüggesztett képek láttán az átlagos nyaralónak inába száll a bátorsága, és úgy dönt, hogy ez nem neki való móka. Pedig nagyon rosszul tesszük, ha ilyen elhamarkodott döntést hozunk, hiszen Horvátországban számos extrém sportot bejárattak, és annyira biztonságossá tettek, hogy bárki könnyedén részt vehet rajta. Ebben a cikkben az Omiš-ban és környékén kipróbált aktív üdülési programokról írok, melyeket a várost körülvevő hegyek és a Cetina folyó kínál.

Minden évben Horvátország az egyik legkedveltebb nyaralási desztináció a magyarok körében. A klasszikus tengerparti üdülés már akár unalmas is lehet, és nem is ebbe a blogba való. Az aktív nyaralók közül egyre többen döntenek úgy, hogy nem bírnak, és nem is akarnak egy héten át naphosszat különböző strandokon grilleződni, ezért keresik az élménydús tevékenységeket. A horvátok ennek a trendnek is megfogták az esszenciáját, így a bátrabbak nem kell, hogy lekorlátozzák aktivitásukat a biciklizésre.

Rafting
Ez a diszciplina az extrém sportokban kevéssé járatosak számára is ismerős lehet. Lényegében egy nagy gumicsónakba ültetik a csapatot, és leeveznek a Cetina folyó fodros zubogóin. A hiedelemmel ellentétben, az sem baj, ha az illető még az életben nem evezett, és a csónakból sem fog kiesni minden kanyarban. Érdemes viszont régi fürdőruhában nekivágni a kalandnak, mert a gumicsónak szélén ülve a fürdőruha-alsó anyaga bánhatja. Hátul egy tapasztalt, helyi vezető ül, aki segít az csónak irányátásában, és ha szerencsénk van, személyiségével és sztorijaival emeli a hangulatot. Egy csónakban kb. 8-10 ember ül, akik a lábukkal ellentartják magukat, a jármű aljára erősített kereszt-köteleket segítségével, ahová be lehet bujtatni a lábfejet. Így biztosra mehetünk, hogy nem fogunk egy-egy nagyobb huppanónál kibukfencezni a csónakból. Hacsak a vezető nem akarja úgy... Mivel a folyó lefelé folyik nagyon nem kell evezni, így ezt programpontot az idősebbek, vagy kevésbé fittek is nyugodtan kipróbálhatják. Ráadásul egy természeti rezervátum közepén tölthetünk néhány fantasztikus órát.

Canyoning
Az, akit a rafting nem hozott elég közel a természethez, kipróbálhatja a fenn leírt program csónak nélküli változatát. A canyoning lényegében hasonlóképpen zajlik, annyi különbséggel, hogy a védőfelszerelés része egy vastag búvárruha, mely a folyóból kiálló szikláktól hivatott megvédeni a testünket. Bár borzalmasan hangzik, de annál nagyobb élmény megtapasztalni a folyó természetes erejét a kanyonban, bukdácsolni a hömpölygő vízben, felfedezni magunknak a barlangokat, és bemászni a vízesések mögé. Mivel habtestünk úsztatása mellett néhol enyhe sziklamászás is a program része, ezt inkább a kicsit kondiban lévőknek ajánlom, hiszen a ruha akár 6 kilós is lehet, ha megszívja magát vízzel. De nem kell rögtön Shwarzenegger-féle izomzattal rendelkezni, elég ha valaki felkészülés gyanánt, heti rendszereséggel látogat egy-két aerobik órát.

Zipline
És ha valakinek nem fülik a foga a vizes programhoz, de mégis megnézné a természetet egy extrém szemszögből, annak kiváló alkalma nyílik erre Zipline-on, melyet idén indítottak először. Itt igazán embertpróbáló pályára talál az, aki fél a magasságtól, hiszen 8 pályán, összessen 2100 méteren, és 150 méter magasságban tekinthet le az Omišt körülvevő hegyekre. Itt a Visegrádból vagy Budapestről is ismert drótkötélpályáról van szó, aminek segítségével lecsúszhatunk a hegység szakadékai között. Érdekessége, hogy rögtön a legelső pálya a leglélegzetellálítóbb, és a leghosszabb is egyben – 700 m. Ezen kívül van egy pálya, melyen tandemben is csúszhatnak a delikvensek, illetve egy olyan, melynek a közepén le is tudunk fékezni egy selfie erejéig, anélkül, hogy ottragadnánk a kötélpálya közepén a magasban. Itt sem kell annak izgulnia, aki még sohasem csinált ilyet: két kísérő is van velük a program alatt, akik a csúszás előtt egy ’baby’ pályán megmutatják és megtanítják a felszerelés használatát. Mégis azt javaslom, hogy ez az élmény kiált azért, hogy egy pillanatra megfeledkezzünk a fékről...

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr116681035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása