Közel s távol

Csehország borospincéje - Znojmo

2014. október 13. - czechlife

Amikor szóba jön Csehország, automatikusan a sör, Svejk és Prága jutnak eszünkbe. Azok, akik – valamilyen rejtélyes oknál fogva – mélyebb érdeklődést mutatnak a cseh nép kultúrája iránt, talán még néhány UNESCO-s várost is fel tudnak sorolni, mint például Kutná Hora vagy Český Krumlov. Az igazán nagy májerek pedig még azt is tudják, hogy Karlovy Vary évről évre Európa egyik legszínvonalasabb filmfesztiváljának ad otthont. Viszont csak kevesen ismerik, hogy a csehek vallási bölcsőjében, a még mindig keresztény Morvaországban, kiváló borokat termesztenek. Ráadásul egy olyan középkori kisváros is van itt, melynek varázsa vetekszik a prágai Óvároséval. Hogy miért nem került fel Znojmo az UNESCO Világörökségi listájára? Mert beteltek a helyek...

Znojmo középkori, macskakő-utcás belvárosa egyedulálló a maga nemében, hiszen a várfal mellett már a Dyje folyó húzódik, mely elválasztja a város magját a Podyji Nemzeti Park-tól. Hat évvel ez előtt megpróbálták a városatyák feliratni az UNESCO Világörökségi listájára ezt a városrészt, hiszen nem csupán történelmi jelentősége van, de egy nemzetközileg is elismert természeti rezervátum is körülveszi. Sajnos a bizottság úgy döntött, hogy Csehországból már túl sok középkori városközpont került a védelmük alá, így többnek nem engedélyezhetik ezt a kiváltságot.

znojmo3.jpg

Pedig kevés ember van, aki ne bólogatna elismerően, amikor elé tárul a Dyje folyó panorámája, melynek túloldalán már Ausztria látható. A Podyji Nemzeti Park egyeduálló fúziója a borkészítéshez használt szőlőtőkeligeteknek, és a hagyományos közép-európai erdős parkoknak. Számos bicikli- és  túraútvonal is található itt, amely az aktívan pihenni vágyóknak ideális terep. A természet csodáin túl, a városfal egy 12. századi keresztény körtemplomot is rejteget, mely cseh földön az első keresztény építmények egyike. A Szt. Katalin körtemplom egyedisége abban rejlik, hogy belső falán a Přemysl uralkodóház tagjainak freskói találhatóak, mely sokuk esetében az egyetlen fennmaradt, hiteles ábrázolást jelenti. (Van magyar audioguide!).

A város a természetkedvelőkön kívül, azért az alkohol-turistáknak is kedvez, többek között a már említett bor-szőlő relevancia miatt. Számos családi borászat található a városka közvetlen szomszédságában, akik akár hétvégén is szívesen megnyitják pincéiket azok előtt, akiknek kóstolgatni szottyan kedve. De nem Csehországról beszélnénk, ha nem lenne itt is fellelhető némi ’folyékony kenyér’. Közvetlenül a Szt. Katalin körtemplom mellett található a város régi sörfőzdéje, mely sajnos ma már nem működik, de Znojmo söre még forgalomban van – ez a Hostan. Érdemes kipróbálni, ugyanúgy, ahogy a helyi kovászolású uborkát is, amely annyira a város sajátja, hogy a znojmoi focicsapat kabalája is egy óriási, zöld ubi.

Znojmo a már említett nevezetességek mellett büszkélkedhet egy földalatti folyosórendszerrel is, melyről azt tartja a legenda, hogy megvédte a várost a harmincéves háború alatt a svéd sereg támadásától. A lakosok ugyanis elbújtak ebben a pincerendszerben, de olyan hirtelenséggel tették mindezt, hogy égve hagyták a tűzhelyeket. Mikor a svéd hadsereg megérkezett, csak egy szellemvárost találtak, ahol sehol sem volt senki, de a kémények mégis füstöltek. Ettől annyira berezeltek, hogy a fosztogatásról is megfeledkeztek és gyorsan továbbálltak. A földalatti labirintus nyitva áll a látogatók előtt, és az egyik lejárata a znojmoi városházától nem messze található. A városháza tornya, annyira egyedülálló, hogy bármelyik morva ezer közül is rögtön felismeri. Tavaly óta ez a kijelentés talán a cseh alternatív zene kedvelőire is igaz, hiszen egy ismert zenekar, a Tata Bojs, itt forgatta utolsó videoklipjét:

Ha valaki csehországi nyaralást vagy hosszúhétvégét tervezget, és már nagyon unja – az egyébként megunhatatlan – prágai látképet és UNESCO-os kisvárosokat, akkor íme, egy még  viszonylag felfedezetlen ékszerdoboz. Szeptember második hetében zajlik a Történelmi Szüreti fesztivál (Znojemské Historické Vinobraní), amikor is a város felölti középkori arculatát és felvonulásokkal, lovagi tornákkal valamint egyéb, két napig tartó kulturális programmal köszönik meg az égieknek a szőlőáldást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr516785643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása