Közel s távol

Gigantikus vásárcsarnok Rotterdamban

2014. december 17. - Pompidour

Évekig tartó fagyban és szélben való bevásárlás és öt évig tartó építkezés után idén októberben megnyitott a rotterdami Markthal, Hollandia első és legnagyobb fedett bevásárlócsarnoka.

b8727a1d-5287-44a3-8ff9-515c9923bfc1-2060x1236.jpeg

Ez a kis pindurinak éppen nem nevezhető csarnok ad helyet egy fedett piacnak, egy szupermarketnek, egy 1200 férőhelyes parkolónak és nem mellesleg egy 230 lakásból álló appartmankomplexumnak. A lakások úgy vannak tervezve, hogy minden lakásnak legalább egy ablaka (a konyha, az étkező vagy a kamra) a csarnokba nyíljon. Tehát ha vacsorázó, krumplipucoló vagy netán fáradtan mosogató hollandokat szeretnél látni, nem is tudok jobb lehetőséget ajánlani, mint elmenni a Markthal-ba és fölnézni erre:

69c8c31a-c40a-4b02-b0b9-45c05cd81dd9-2060x1291.jpeg

A csarnokot a holland MVRDV építészcég tervezte, az ő terveik alapján készül el jövőre Kínában a szóbuborék formájú képregénymúzeum és hozzájuk köthető egy hollandiai könyvtár funkciójának újraértelmezése is.

A színes, belső plafon szintén két holland művész munkája, Arno Coenen és Iris Roskam a túlméretezett gyümölcsökkel, virágokkal, bogarakkal egyszerre reflektál a piacra és a 17. századi holland festők kedvelt témáira is.

Szóval adott egy szuper épület, menő belső tér, de azért más is kell ahhoz, hogy öröm legyen itt vásárolni. Az egyik ilyen dolog, hogy tele van a hely exkluzív üzletekkel, olyan termékekkel amelyeket nem mindenhol kaphat meg az ember és az sem mellékes, hogy soha nincsen tömeg. Valószínüleg ennek az árusok nem annyira örülnek, mint én, de számomra csodás érzés volt, hogy se reggel se este, nem kellett semmiért (vagy alig) sorban állnom és láthattam az összes terméket a pultokban. Ez pedig számotokra is csak pozitívum lehet, hiszen így az alábbi albummal bővülhetett ez a beszámoló.

Van tehát megszámlálhatatlan sajtárus (almachipes sajttal!), tonnányi szarvasgomba kipakolva a pultokra, spanyol hentesek, kínai étterem és belga gofrikészítők. Nem túlzás az, hogy a Markthal honlapján csak étel valhallának aposztrofálják a komplexumot.

És akkor mi az oka annak, hogy kevés a vásárló? Röviden: foggalmam sincs. Hosszabban kifejtve lehet, hogy a hírhedten spórolós hollandok az okai annak, hogy nincsenek még tömegek a piacon, de nem kell aggódni a Markthal árusainak termékei nem drágábbak az átlag holland szupermarketek vagy piacok áruinál.

Szóval, ha Rotterdamban jártok, ki ne hagyjátok a Markthalt, nem fogjátok megbánni.

http://markthalrotterdam.nl/

(Forrás/képek: Deezen, Guardian / Ossip van Duivenbode/PR)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr186940591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása