Közel s távol

Karácsonyi élményajándékok minden korosztálynak 2.

Élmény a nagyszülőknek

2014. december 23. - czechlife

Miután végre sikerült kiizzadnunk magunkból, hogy ki mire vágyik, következhet az igazán kemény dió: a nagyszülők. Nekik aztán "tényleg mindenük megvan" / "már nincs szükségük semmire", úgyhogy "ne is pazaroljuk rájuk a pénzt”. Mindenki megnyugodhat - van opció az elektromos lábmelegítő, a magunkra erősíthető derék- és gerincbántalmi segédeszköz, és porcerősítő étrendkiegíszítők bermuda háromszögén túl is. Az idő, amit velük töltünk...

1. Ha már a dió szóba jött – A Diótörő

Kell-e ennél klasszikusabb karácsonyi történet? Az Állami Operaházban, a Csajkovszkij utolsó színpadi műveként ismert balettelőadást idén a Kiev City Balett tolmácsolásában tekintheti meg a nagyérdemű. Ez a három felvonásos mesebalett minden évben telt házzal fut, de azoknak is ajándékoznak a varázslatból, akik esetleg nem jutnak el az előadásra. Az Operaház kivül belül ennek a történetnek a szellemében öltözik ünnepi díszekbe, úgyhogy már csak a környéken járni is élmény. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, hogy bizony csipkedni kell magunkat, ha jegyet is akarunk rá kapni. De mi lehetne a legigazibb karácsonyi csoda, ha nem az, hogy sikerül?

Aki nem jut el az Operába, az se búslakodjon ugyanis a karácsony estéjén játszodó történetet a Magyar Táncszínház is műsorára tűzte idén. A Hagyományok Házában a balettet és az eredeti, prózai történetet (E.T.A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály) gyúrták össze, vizuális effektekkel felturbózva, melyek igazi színházi élménnyé teszik az előadást.

 

Magyar Állami Operaház előadásai: 2014. december 24. – 25. – 26. 11:00; december 27. 18:00
Magyar Táncszínház, előadásai a Hagyományok Házában (1011 Budapest, Corvin tér 8.): 2014. december 29. 10:30 és 15:00; december 30. 10:30 és 15:00

2. Nyugdíjasok találkozóhelye – a piac

Legyünk őszinték és mondjuk ki: a legtöbb nyugdíjas – ha éppen nem a BKV valamelyik járatán utazik a legzsúfoltabb csúcsidőben, akkor a piacon van. Miért ne kísérhetnénk el őket egyszer mi is? Hiszen a közös piacozásnak is megvan a varázsa, ráadásul lehet, hogy még tanulunk is néhány trükköt... egyszer nekünk is jól fog ez jönni. Aztán az is előfordulhat, hogy nagyszülőnk kiválaszt valamit, amit végre enged is magának megvásárolni amolyan poszt-karácsonyi ajándékként.

A Gozsdu udvarban minden szombaton otterem a Nagy Budapesti Kultúrzsib nevű bolhapiac, mely antik, retró és kortárs darabokat egyaránt kínál. Ennek az antik részlege nyár óta véglegesen otthonra talált a Király utca és a Dob utca között húzódó udvarban, és a régiségvásár december 31-ig 10:00-tól 15:00-ig várja a kincskeresőket.

A másik tippünk nem egy átlagos bolhapiac, hanem egy programokat is kínáló művészeti, családi és kultúr tér. A Bálna fantázianevű hodály épületben található az AntikPLACC, amely az antik, régiség, és designer vásáron kívül koncertekkel és kiállításokkal is várja az érdeklődőket minden vasárnap, december 28-ig, 10:00-tól.

Gozsdu udvar: 1075 Budapest Király u. 13. – Dob u. 16.
AntikPLACC: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

3. „Hogy dicsekedhessek a kisunokámmal!” - a képek

Az örök slágerajándék, a megunhatatlan örömforrás, amelyből sohasem elég – a családi fotóalbumok. Minekután már mi is halálosan unjuk saját magunk érettségiző arcát, legyen szó a ballagásról vagy egy félresikerült tablóképről, itt az ideje felturbózni kicsit a témát. Nem, nem a fotó-naptárra gondolok...

A JibJab.com idén lehetőség ad arra, hogy saját arcképünkkel készíthessünk karácsonyi üdvözletet szeretteinknek. Ezeknek a tárhaza végtelen: kezdve a videótól, ahol egy a mi arcunkkal ellátott, Mikulás sapkába öltözött alak feldísziti a házat karácsonyi díszekkel, egészen a Hannuka-üdvözletet küldő e-cardig minden megtalálható. Ami a legjobb az egészben, hogy nem kell egyedül égnünk – van lehetőség arra, hogy több ember arcát is beillesszük. Így garantált az örvendezés, ha a testvéreket és unokatestvéreket is belerángatjuk egy karácsonyi meglepetés videóba.

+1 A szaloncukor

Bár a cukorka készítésről már esett szó az előző posztban, azért a nagyszülők nem szokták szeretni, ha megmondják nekik, hogy mit hogyan kell csinálni. Ezért lehet ideális, ha feldobjuk, hogy a karácsonyi készülődésbe beiktathatnánk a szaloncukor készítést. Az egész család beszállhat, felajánlhatjuk segítségünket amíg a nagymama elő- és elkészíti, a nagypapa pedig becsomagolja a végeredményt, és ráteszi az akasztót. Ezután nem marad más hátra, mint lelegelni a jó, házi szaloncukrot a fáról, és gondosan visszahajtogatni a csomagolást...

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr337005711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása