Közel s távol

A Kozel s távol Varsó-listája

2015. augusztus 31. - czechlife

Sokan nem is sejtik, de Lengyelország fővárosa sokkal több izgalmat és érdekességet tud mutatni, mint csupán a jól ismert Kultúra és Tudomány Palotájának szocreál épületmonstruma. (Egyébként az is sokkal nagyobb élőben, mint ahogy az a képekről tűnik, hiszen nem csupán egy torony.) Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül született, de kiindulási pontnak melegen ajánljuk.

1. Városnézés két keréken

A varsói bringabérlő program bárki számára elérhető, és ráadásul olcsó. Ha pár napig maradunk Varsóban, érdemes rá beruházni, mivel a belvárosban elég jó bicikli utak vannak, és sok helyen található állomás. A Veturilo 9 hónapig elérhető (tavasz-nyár-ősz), és nagyon népszerű a helyiek között is. A rendszer ismerős lehet: 10 PLN (kb. 800-900 Ft) az egész évre szóló alapdíj, és megfizetése után 20 percig ingyen használhatunk, akár több biciklit is egyszerre. Az első megkezdett óra 1 PLN, a második pedig 3 PLN-be fáj. Amúgy ezért a pénzért kb. 5 darab rövidtávú vonaljegyet kapnánk.

2. Szelfizz pálmafával!wp_20150822_14_43_30_pro.jpg

Most, hogy kiválasztottuk a járművünket és bejutottunk a központba, indulhat a turista-üzemmód. Elő a gépekkel és telefonokkal! Rögtön az egyik legfrekventáltabb megállónál egy igazán oda nem illő elem tűnhet fel a gondos szemlélőnek: az  Aleje Jerozolimskie-n (Jeruzsálem sugárút) egy 15 méteres műpálma áll. Joanna Rajkowska, kortárs képzőművész munkája ez, amelyet 2002-ben állítottak ki, és a művésznő jeruzsálemi látogatásának emlékét őrzi. A tájidegen növény végül beleolvadt a környezetbe, és a varsóiak is megszerették, úgyhogy ez lett a végleges helye. Egy fotót mindenképpen megér, hogy – ahogy arra az installáció címe is utal – küldjünk egy „Üdvözletet a Jeruzsálem sugárútról”.

3. Barangolni az Óvárosban

instagramcapture_f686c7f4-3889-419e-8d68-56c9e4681245_1.jpgAz Óváros az egyik legrégebbi negyede Varsónak, mégis méltánytalanul kevés információ él róla a köztudatban. Ennek oka az lehet, hogy a II. világháborúban az épületek 90%-ka súlyosan megsérült, de a rekonstrukciók alatt igyekeztek visszaállítani az eredeti állapotokat. A városfal vörös téglái barátságos atmoszférát adnak a környéknek, amely önmagában is megér egy délutáni sétát (pl. a közelben található a lengyel származású Marie Curie egyik szobra). A falakon belül kanyargós utcácskák között lavírozva fedezhetjük fel magunknak a terepet. Itt található a Királyi palota, a Piactér központjában Varsó jelképével, a Szirénnel. A harcos sellőt ábrázoló szobrokból jó párat láthatunk a városban tett sétáink során, úgyhogy az ambiciózusabb csoportok akár versenyt is rendezhetnek, hogy ki hányat talált az ott töltött idő alatt.

4. Orosz pierog, rózsalekvár és vegán burgerkozel1.jpg

Mint tudjuk: ha egy turista éhes, akkor bizony könnyen figyelmetlenné válik, és még a végén lemarad valami látnivalóról. Fiatalabb koromban, néhány furán sikerült lengyelországi kirándulás kapcsán az a képzet maradt meg bennem, hogy a lengyelek csak káposztát és krumplit esznek. Úgyhogy ideje volt közelebbről is megismerkednem a pierogi nevű töltött, gőzölt tésztából készült ínyencséggel. Legnagyobb meglepetésemre az eredeti a ruskie (orosz) pierogi, amelyben krumplis-sajtos töltelék található. Érdemes viszont a többit is kipróbálni, ha alkalmunk nyílik rá, mert peirog-töltelék tekintetében igazán fantáziadúsnak bizonyultak a lengyel szakácsok. Ám, mivel nem lehet napokig pierogin élni (de amúgy igen!!!),  nagyon ajánljuk kóstolásra még a fánkot, legfőképpen a rózsalekvárral töltött variációt, amely igazán frissítő kulináris élményt nyújt.

A város sokszínűségét erősíti, hogy bár a lengyelek híresen húsimádóak, a legfelkapottabb étterem jelenleg egy vegán gyorsétterem. A Krowarzywa-ban természetes alapanyagokból, házi buciból, házi szószokkal készült húsmentes burgereket készítenek csicseriborsóból és szójából. Még ha nem is vagyunk a húsmentesség hívei, kár lenne kihagyni a legújabb varsói őrületet, hiszen az ízek harmóniája nem csak attól függ, hogy van-e halott állat az ételben.

5. Mulatási a Visztula partján

Nyáron Varsó éjszakai élete áthelyeződik a Visztula partjára. Bár a belvárosban a hangulatos Nowy Sviat (Újvilág) nevű utca továbbra is népszerű poharazgató hely, a táncos lábúaknak, bizony le kell slattyogni a folyóhoz. A rakparton egymás mellett sorakoznak a nyitott, színes-hangos bárok, ahol a 90-es évek slágereinek kedvelőitől, a mai toplistás dalok szerelmeseiig mindenki megtalálja azt, ami neki való. Mivel a város ezen része csak nyáron tündököl ebben a szerepben, a mosdózás kihelyezett mobil WC-kkel lett megoldva, amitől iziben fesztivál hangulatunk támad.
Azoknak a bennfenteseknek, akik esetleg Tatanka koktélt szeretnének inni (Zubrowka vodka és almalé) sajnos elég sokat kell majd talpalniuk, mivel a Visztula parti bárok közül sehol sem mérnek Zubrowkat (tudjuk, mert végigkérdeztük). Bár a lengyelek világhíres vodkája nálunk egyre népszerűbb, maguk a lengyelek nem isszák. Ha nem vagyunk annyira kitartóak, akkor megkóstolhatunk helyette mondjuk egy korsó piros Książęce sört is.

+1 Múzeumozás

Annak, aki esetleg már nem először jár a városban érdemes ellátogatnia pár múzeumba is. Többek között azért, mert ez a szórakozás minden héten csütörtökön ingyen van Varsóban.
Az egyik legújabb múzeum a POLIN, azaz a Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma, amelyet 2013 áprilisában nyitottak meg. Ez a modern történeti múzeum állandó interaktív kiállítással várja a látogatókat, amelyből kiderül nem csak az, hogy honnan jöttek, de az is, hogy hogyan éltek, milyen hagyományaik voltak a lengyelországi zsidó közösségnek a középkortól kezdve napjainkig. A modern múzeum számos játékkal, kisfilm vetítéssel, fény- és hangeffektekkel kíséri végig ezt a felfedezést, úgyhogy a sok nyomogatható kütyü miatt szánjunk legalább 2 és fél órát erre a programra. És még így sem biztos, hogy lesz elegendő időnk
 mindent megfogdosni és megnézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr427747084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása