Közel s távol

Így nyomtasson magának egy Rembrandtot otthonra!

Digitális múzeumi gyűjtemények nyomában 1. rész

2016. július 21. - Pompidour

Mostanában egyre több múzeum használja ki az online tér lehetőségeit és teszi fel az internetre gyűjteményeinek egy részét vagy akár a teljes egészét.

A hollandiai Rijksmuseum 2012-ben indította el Rijksstudio nevezetű projektjét, amelynek keretében az amszterdami múzeum gyűjteményének 125 ezer darabját tárta a nyilvánosság elé és tette elérhetővé mindenki számára. Nem titkolt céljuk ezzel az volt, hogy lehetőséget adjanak a művek újragondolására, átértelmezésére és ezáltal közelebb hozzák a múzeum kincseit a mindennapokhoz.

Mostanra több, mint 200 ezer műtárgy érhető el nagy felbontásban a honlapon keresztül, s ezek a képek mind szabadon letölthetőek, átdolgozhatóak, megoszthatóak.

Nyerj tízezer eurót

A kreatív újragondolásokat díjazza is a múzeum. Szeptember 13-tól lehet jelentkezni a 2017-es 'Rijksstudio Award'-ra, amelyben olyan munkákat várnak, ami a múzeum gyűjteményének kreatív felhasználásából ered. 

A fődíj nem kevés, 10 ezer euró, amelyet 2017 áprilisában fognak kihirdetni.

A 2015-ös győztes egy jópofa karkötő volt, amit Rembrandt egyik rajza ihletett.

A múzeum új szerzeményei

 A Rijksmuseum legújabb szenzációja, Rembrandt két festménye is elérhető már digitálisan. Maarten Soolmans és Oopjen Coppit portréjait 2016 elején vásárolta meg a Franciaország és Hollandia közösen, 160 millió euróért a Rotschild családtól. Nem csak az összeg, hanem a közös kezdeményezés is kivételes, ilyen még nem történt korábban, hogy két ország együttesen vásárolt volna meg egy műtárgyat.

unnamed.jpgRembrandt van Rijn: Maerten Soolmans és Oopjen Coppit portréja, 1634, olaj, fa

Rembrandt 28 évesen, 1634-ben festette a több, mint két méteres portrékat a friss házaspárról.

Az én nevezésem

Gyönyörű képek, én mégis inkább lehet ebből ollózok össze valamit (és nyerem meg természetesen a fődíjat) és teszem ki a konyhába:

rp-t-1967-87.jpg

Ha tetszett a poszt és érdekel, a sorozatunk következő része, amelyben egy olyan múzeumot mutatunk be, amelyik a teljes gyűjteményét fölpakolta a netre, kövess minket Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr158181890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása