Közel s távol

Kína útmutató kezdőknek - 3. rész: Az igen az nem

2014. július 19. - czechlife

Biztos sokan gondolkoztunk már azon, hogy nekivágunk a messzi, ismeretlen tájak feltérképezésének. Az alábbiakban 10 részletben szeretném megosztani a publikummal, milyen buktatókat, furcsaságokat, csodákat rejthet az, ha valakinek hirtelenjében 4 napra Kínába kell utaznia. Kalandjaim egy Csengtu (Chengdu) nevű városban estek meg, mely Szecsuán tartomány fővárosa.

3, Kommunikáció kínaiakkal

Egy kedves ismerősöm, aki rengeteg időt töltött Kínában és kínaikkal, azt mondta, hogy nem szabad nekik hinni, mert akkor is hazudnak, amikor kérdeznek. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy képtelenek azt mondani, hogy „nem”, „nincs” vagy „nem tudom / nem értem”. De utazási tapasztalataim szerint, ez az ázsiaiakra egyébként is jellemző.

Nem sokan beszélnek angolul, hiába dolgoznak szállodában vagy étteremben. Aki beszél, az is csak néhány mondatot, amire feltétlenül szüksége van ahhoz, hogy „elbánjon” velünk, külföldiekkel. Néha, mikor egy-egy gyönyörű kiejtéssel beszélő pincérbe vagy hostessbe botlottam, már majdnem fellélegeztem... de ez csak megtévesztés volt! Mihelyt valamivel több információt szerettem volna az illetőtől megtudni, mint ami a munkájához kellett, teljesen tanácstalanul meresztgette a szemeit, és csak annyit tudott kinyögni, hogy ’Yes!’

Így eshetett meg, hogy egy étteremben sört rendeltünk, és bár a pincér többszöri megkérdezésre is válltig állította, hogy van nekik, 50 percet vártunk szomjazva. Aztán kiszúrtam egy hongkongi kollégát az exporól, aki segített rajtunk: kiderült, hogy nincs sör, úgyhogy a pincér kiszalajsztott valakit a boltba gyorsan. Ezt fokozandó – az ital h*gymeleg volt, és amikor a kínai kislány elkezdte az egy üveg sört három pohárba kitölteni, a cseh kollégám inkább kivette az egészet a kezéből...

De nehogy azt higyjék, hogy vizet rendelni egyszerűbb lett volna... Kínában nemhogy nem ihatunk csapvizet, de még zuhanyozáskor is érdemes szorosan zárva tartani a szájat (a zuhany alatt éneklők rémálma), és fogat mosni is csak palackozott vizzel volt szabad. Sajnos, ezt a kínaiakkal elfelejtették közölni.
Szeretném megnézni mások hogyan activity-zték volna el az „üveg” szót.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr116502653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása