Néhány nap Tel Aviv után rá kellett jönnöm, hogy amit mi itthon a vigalmi negyedben street foodnak hívunk gyenge próbálkozás ahhoz képest, amit Izraelben évtizedek óta zsigerből űznek.
Ne értsetek félre, imádom ami most Pesten zajlik; a jó minőségű, gyors, különleges ételt kínáló kajáldák virágzását. Mégis úgy érzem, ha a street food csak egy bejegyzés lenne az enciklopédiában, ott bizony egy izraeli falafeles bódé képének kellene virítania. Például ennek:
balra falafel, jobbra sabich
Street food Tel Avivban
A fenti két üzlet Tel Aviv egyik főutcájának (Diezengoff/Fishermann) sarkán helyezkedik el, shabbat kivételével minden nap nyitva van. A frissen sütött falafel kihagyhatatlan, de az igazi gasztrokalandorok és a helyi specialitást keresőknek mindenképp ajánlott a sabich, a sült padlizsánnal és kemény tojással ízesített izraeli szendvics, természetesen pitában. Savanyúság-rajongók, figyelem: minden étel mellé szabadon választható és korlátlan mennyiségű savanyúság jár.
És ha ezek után még mindig életben vagyunk, viszont nem tudunk nyugovóra térni anélkül, hogy hús legyen a gyomrunkban, csak komótosan sétáljunk át a szemközti shawarma üzletbe és kérjük ki magunknak egy pulykás, borjús vagy csirkés shawarmát.
Az árak is teljesen elfogadhatóak, kb. 20 sékelt (kb. 1400Ft-ot) kell fizetnünk egy szendvicsért ezeken a helyeken.
És a legjobb mindebben az, hogy a címet sem kell megjegyeznünk, mert minden sarkon ilyen boltocskák várnak ránk.
Ha mégis kedved lenne meglátogatni a fenti helyeket, itt keresd őket:
Frishman falafel & Frishman sabich
Frishman 42, Tel Aviv