Közel s távol

A tökéletes kikapcsolódás 90 percre Budapesttől

2016. november 15. - Pompidour

Mindig azok a legjobb könyvek, filmek, igazából akármik, amikre hetekkel azután is élénken emlékszel, miután becsuktad a könyvet, lement a stáblista vagy kiléptél a teremből.

Eddig még csak külföldi szálláshelyek váltottak ki belőlem hasonlókat, de végre egy Budapesttől másfél órás autóútnyira lévő hely is állandóan a fejemben motoszkál, pedig már jó három hete eljöttünk onnan. Állandóan emlegetem, mesélek róla, gondolkozom rajta, ajánlgatom. Egy szóval: hiányzik. Tudom, kicsit nyálasan hangozhat ez, de nagyon sokat tud adni, ha az ember erre kel föl reggelente:

img_0993.JPGPáskom cottage, Lajoskomárom filter nélkül

Szóval ott tartottunk, hogy 1,5 órára Budapesttől, Fejér megyében fekszik, egykor a Batthyány család enyingi birtokaihoz tartozó, apró, jelenleg kb. 2000 lelkes település. Itt nyitott meg tavaly a Páskom cottage, ez a rendkívül különleges hangulatú szálláshely.

Maga a terület három részből áll össze. Elsőként, a fönti képen is szereplő szaunaházból, amelyhez tartozik egy kinti jakuzzi, merülőmedence és úszómedence is. 

A másik rész, az egyik vendégház a kétszemélyes, igényesen berendezett szobákkal.

img_0994.JPGA kétszemélyes szobák háza

És végül ott van a főépület az étteremmel és nagyobb szobákkal, amelyekben akár négyen is kényelmesen pihenhetnek.

Talán a képekből is kitűnik, hogy ez a szállás nem a tömegekre és nem az egyszer használatos megoldásokra épít. A reggelitől kezdve, a panorámás szaunán át a padlófűtéses és egyedileg berendezett szobákig minden igényes és összhangban egymással. Nem megúszni akart az építtető, hanem kényeztetni. Nekem legalábbis ez jutott eszembe, amikor megláttam a szaunaházban a könyvespolcot vagy észrevettem, hogy nem klórral fertőtlenítik a jacuzzit. Pici dolgok, de süt róluk a szakértelem és figyelmesség. Ugyanez vonatkozik az ételekre is. Nincs állandó étlap, csak táblára felírt változó, szezonális kínálat, remek fogásokkal.

Nem istállószerű vendéglátás ez, hanem olyan, amikor a pincér hangtalanul teszi le és veszi el előled a tányért, sőt még a vendégek is suttognak a vacsora közben, hogy ne zavarják a másikat. Csönd van mindig és mindenhol. 

A Páskom is olyan, mint a jó dolgok nagy része, mértékkel sokáig lehet fogyasztani. Ezért, habár igazán lelkes vagyok a Páskommal kapcsolatban, mégis óvnék mindenkit attól, hogy egyben, több hétre foglaljon le szobát, hogy akkor most akkor irány a feltöltődés és a kikapcsolódás. Habár a környéken könnyen találunk látnivalókat (pl. a dégi Festetics-kastélyt Magyarország legnagyobb angol parkjával vagy az ozorai Pipó Várkastélyt), mégis a hely személyessége és visszafogottsága miatt én azt javaslom, hogy lehetőleg többször, pár napra érkezzünk.

Na és az árak? 3 napra (utazási irodásan szólva két éjszakára), 2 főnek 40 ezer forintot fizettünk, amiben a bőséges reggeli is benne volt.

Még több kép a Páskomról a lenti galériában.

Páskom cottage

8136, Lajoskomárom, Ozorai u. 3781 Hrsz.

www.paskom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr2311921319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása