Közel s távol

A múzeum, ami elsőként digitalizálta a teljes gyűjteményét

Digitális múzeumi gyűjtemények nyomában 2. rész

2016. július 26. - Pompidour

2013-ban a londoni Hadtörténi Múzeum, az Imperial War Museum felújítás miatt hosszú időre bezárta kapuit, de nem minden látogatója előtt! A múzeum vezetése ugyanis úgy döntött, hogy a teljes gyűjteményét online elérhetővé teszi bárki számára.

Ezzel nemcsak a múzeum dolgozói jártak jól, hiszen egy bedigitalizált gyűjteményben sokkal egyszerűbb keresni, hanem a látogatók is, mert így olyan ritkaságokat vehetnek, akár otthon is bármikor szemügyre, amelyeket értékességük és kényességük miatt nem mindig tekinthetnek meg a látogatók.

Például elérhető az 1938. szeptember 30-án Hitler, Mussolini, Chamberlain és Daladier által aláírt Müncheni egyezmény, amely a Német Birodalomhoz csatolta a Szudéta-vidéket, de amelyben szintén biztosítják egymást a felek arról, hogy tovább fognak dolgozni Európa békéjén.

Vagy megtalálhatóak a gyűjteményben különféle magyar propaganda plakátok is, amelyben hadikölcsön kötvények előjegyzését sürgették.

De nem csak képek találhatóak meg az online elérhető gyűjteményben, hanem videók, illetve hangfelvételek is.

Ezenkívül vannak videók IV. Károly 1916-os megkoronázáról a Mátyás templomban vagy a trianoni béketárgyalásokról is.

Jelenleg több, mint 800 ezer darabból áll a múzeum gyűjteménye tele érdekességekkel. Ha érdekel a történelem és szeretsz kutatni, mindenképpen ajánlom az Imperial War Museum honlapját és ha valami kincsre bukkantál feltétlenül oszd meg kommentben!

 

Sorozatunk előző részét az amsztermdami Rijksmuseum gyűjteményéről itt tudod elolvasni, Facebookon meg itt tudsz követni minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr338914954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása