Közel s távol

Husi Teréz anya és kövér Szűz Mária

Állandó Botero kiállítás Toszkánában

2018. július 09. - Pompidour

Legutóbb egy tréningen vettem részt Toszkánában és egyik délután az olasz vendéglátóim azzal az ötlettel álltak elő, hogy van-e kedvem átugrani a szomszédos kis városkába Pietrasantába. Nagyon pici hely, nincsenek ott csak gazdag orosz turisták, mentegetőztek az olaszok.

Habár a fenti invitálás nem hangzott túl jól, mégis a csapattal tartottam és rögtön, ahogy beértünk a városba megláttam ezt:
d1e53d0b7c1df74d24ba7efdbcf36096af71fc.jpg

Na ekkor már tudtam, hogy több lesz itt, mint az egy főre jutó Marc Jacobs táskák, úgyhogy egy gyors Google kereséssel rá is jöttem, hogy Pietrasanta az a hely, ahol Fernando Botero nyaralni szokott. Minden évben itt tölt pár hónapot a város központi terén lévő nyaralójában. És mint egy jó üdülőtulajdonos ki is dekorálta pihenésének közvetlen környezetét, így a város tele van Botero szobrokkal és festményekkel. 

Ezek közül az egyik legérdekesebb a város főutcáján levő templomban (Misericordia di Pietrasanta) található két Botero freskó, amelyek közül egyik a mennyország, a másik a pokol kapuját ábrázolja, utóbbit mini Hitlerrel.

Akit esetleg nem vonzanának annyira a dundi figuráiról híres művész tárgyai, annak jó hír lehet, hogy a Pietrasanta mindig is vonzotta a szobrászokat, annak ideján Michelangelo is többször ellátogatott ide tanulni a helyi kőfaragóktól és bevásárolni a jó minőségű márványból. Ennek egyik lenyomata az a skanzen, ahol az itt járt külföldi és olasz szobrászok által a városnak ajándékozott szobrok vannak kiállítva. A városban jelenleg is számtalan stúdió, galéria működik, nemcsak gazdag oroszoknak.

img_2233.JPG

Jelenleg Manolo Valdés szobrok vannak a főtéren szeptember végéig

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Instán!

Ha szert tennél egy 9000 Ft-os AirBnB kuponra, regisztrálj itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr1514102437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása