Közel s távol

Hogyan és hol önkénteskedjünk?

2017. január 05. - Pompidour

Most, hogy az emberek nagy része letette a zserbóstálat és elkotorta maga mellől a konfettihalmokat, jöhet az évvégi ünneplés utolsó állomása: az önfeledt ígérgetés és fogadkozás.

Ezzel a cikkünkkel azoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik úgy érzik, hogy az újévben szívesen kipróbálnának, megismernének valami újat és cserébe hajlandóak ezért valamennyit a szabadidejükből is áldozni.

o_nke_ntes.jpg

Először szögezzük le, hogy az önkénteskedés nem pusztán a nyugdíjasok hóbortja, mert nekik úgyis van ilyesmire idejük. Az első és legfontosabb szabály: mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen.

Jó tudni, hogy az önkénteskedésünket nem csak az a szervezet hálálja meg, akinek dolgozunk, hanem a munkaerőpiacon is komoly értéke van. Bevett gyakorlata a nagyobb nemzetközi cégeknek az, hogy az önkéntességgel eltöltött idő 50%-a beleszámítódik az aktív munkatapasztalatunkba. Tehát például, ha 4 évet bizonyíthatóan önkéntesként segíted egy szervezet munkáját, ami ráadásul releváns is a munkádhoz, máris plusz két év munkatapasztalatod van.

Önkénteskedni lehet rendszeresen, kisebb- nagyobb projektekben, illetve fizetségért cserébe is. Alább néhány aktuális példa ezekre a kategóriákra.

Önkénteskedés pénzért

Amikor először elkezdtem önkéntes munkát keresni külföldön, csak olyanokba botlottam bele, ahol komoly összegeket kellett kifizetnem ahhoz, hogy ingyen dolgozhassak valahol. Végül ezt nem tudtam bevállalni, mert anyagi csőddel nem akartam hazaérkezni, viszont később jöttem rá, hogy elég sok hely van, ahol munkatapasztalaton kívül arra is figyelnek, hogy ne hitelfelvétellel induljon a hazaérkezés.

forced-volunteering-4.jpg

Az egyik ilyen szervezet az ENSZ Nemzetközi Önkéntes programja (UNV), ahol az ENSZ különböző szervezeteihez keresnek önkénteseket. Biztosítást, szabadságot és havi hozzájárulást is kapsz (ennek mértéke attól függ, hogy hova szól a szerződésed), de ez bőven elegendő az ottani megélhetésedhez, szállásodhoz. A minimum életkor a jelentkezéshez 25 év és egy releváns diploma, valamint a spanyol, angol vagy francia nyelv minimum középfokú ismerete. Az önkéntes szerződés 6-12 hónapig szól, amely megújítható, de maximum 4 évre. Erősen ajánlott, amennyiben érdekel a humanitárius segítségnyújtás. Egy lista a keresett szaktudásokról itt található.

Az ENSZ önkéntes programjához kicsit hasonlít az Európai Unió új programja (EU Aid Volunteers), magyarul szépen csengő neve van: Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest, amelyet nemrég hoztak életre főleg európai állampolgárok számára, akik érdeklődnek a humanitárius szektor iránt. Utazás, biztosítás és havi hozzájárulást kapsz a munkádért. Az idei álláslehetőségeket még nem tették fel, de érdemes gyakran frissíteni a honlapjukat, mert hamarosan fölkerülnek a 2017-es pozíciók.

Az EU önkéntes programjának magyar partnerénél január 8-i határidővel még lehet jelentkezni különböző 3 hónapos GLEN projektekre (Global Education Network of Young Europeans), amelynek keretében Indiába, Malawiba, Tádzsikisztánba, illetve Kínába keresnek egy-egy önkéntest. Utazás, szállás, étkezés és vízum itt is fizetve van. 

Önkénteskedés rendszeresen

Amennyiben az egészségesebb életmódot és jótékonykodást tűzted ki magadnak célul idénre, úgy a legjobb dolgot úgy teheted, ha jelentkezel a Benefitness programra, amellyel nemcsak magadon segítesz, hanem a Bátor Tábort is támogatod. Egy éven keresztül blogot vezetsz, változtatsz magadon és adományokat gyűjtesz a beteg gyermekekért, ennél nemesebb és jobb kombó kevés létezik. Tavaly e blog egyik szerzője is végigcsinálta, blogot írt, őrűlt tempóban edzett és több, mint 140 ezer forintot gyűjtött, irtó büszkék vagyunk rá!

Radmila, szerzői álnevén czechlife így mesélt az átélt élményekről:

Három éve voltam először önkéntes a Bátor Táborban, és nagyon jó hatást tettek rám a profizmusukkal, és azzal, hogy az önkéntesek ugyanolyan élményekkel gazdagodnak, mint a gyógyuló gyerekek. Amikor elindították a Benefitness programot, nagyon megörültem, mert amúgy is problémákkal küzdöttem, hogy hogyan egyeztessem a rendszeres edzést a tejintoleranciával. Egy dietetikus és két edző segített, hogy egy éven át ne adjam fel, és elérjem a magam számára állított célt: heti 3 óra edzés, azaz 156 óra egész évben. Emellett persze kitélel volt, hogy egy bizonyos összeg összegyűjtését vállaljuk, amellyel a Bátor Tábor alapítványt támogatjuk. Nagyon izgalmas és tanulságos egy év volt, de ami még fontosabb: majdnem sikeres lett az adománygyűjtésem is!

Ha van kedved még többet olvasni a projektjéről vagy támogatni őt az adománygyűjtésben, amit ő valami érthetetlen okból kifolyólag csak majdnem sikeresnek titulált, itt megteheted.

Önkénteskedés projektekben

Fontos leszögezni, hogyha elkezdesz önkénteskedni, akkor el kell köteleződnöd. Attól, hogy a munkádért cserébe nem kapsz pénzbeli fizetséget, még nem illik csak úgy otthagyni, amikor úgy érzed nincs már rá időd. Ha limitált az időd, azt ajánlom, hogy kisebb, időszakos projektekkel kezd el a munkát.

A minden év áprilisában megrendezett Budapest100 rendezvény gyakori látogatója voltam a korábbi években és tavaly végre rászántam magam, hogy jelentkezzek hozzájuk önkéntesnek. Szuper élmény volt belülről látni, ahogy összeáll egy ilyen rendezvénysorozat és hogy mennyire profik a szervezők. Ha érdekelnek a régi épületek, Budapest története, kíváncsi vagy, hogyan működik a levéltár vagy szeretsz szervezni, nagyon ajánlom a Budapest100-at. Az idei téma a rakpart lesz, január 11-ig várják az önkéntesek jelentkezését itt.

15492316_1502097296493371_7923554566578736525_n.jpg

A BAGÁZS Közhasznú Egyesület is éppen önkéntest keres a felnőttprogramjába. Ha segíteni szeretnél abban, hogy növekedjen az általános iskolát befejezők aránya és február végétől június végéig van időd segíteni Bagon a felnőtteket, akkor január 15-ig még jelentkezhetsz önkéntes tanárnak.

Végezetül: ha tetszik egy rendezvény vagy egy cég, illetve szervezet munkája, nézz utána, kérdezd meg őket, hogy szükségük van-e önkéntes segítségre. Ugyanis az esetek 99%-ban igen, és nagyon fognak örülni neked.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr7412094013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása