Közel s távol

Prága - Café Louvre

2013. november 18. - kozelstavol admin


Prága olyan, mint Budapest. Csak kisebb. Végig ezt a két mondatot mantráztam Prágában, amíg az egyik felújított, cseppet sem hangulatos kis kocsmából mentünk át egy másik, szintén hasonló attríbútumokkal bíró pincehelyiségbe.

Aztán végül beléptem a Café Louvre-ba. Az erős kép- és értelemzavar sem tántoríthat el attól, hogy leírjam: ez az étterem Prága budapesti New York kávéháza. Csak nagyobb.

Az 1902-ben nyílt étterem máig szinte eredeti pompájában tündököl, belülről. Kívülről inkább hasonlít egy olyan helyre, ahonnan biztosan a biztonsági őrök kísérnének el a legközelebbi bankautomatáig, ha netalántán nem lenne elég borravaló a tárcámban...

 

prague-cafe-louvre-3kiv.jpg

Viszont belépve már engedtem a táskám szorításán, ugyanis a hely századfordulós hangulata és nyüzsgése pillanatok alatt magával ragadott. Nem véletlenül volt ez a kedvence Kafkának és az ideiglenes Prágában tanító Einstennek is.

cafe-louvre-restaurant-praag-1(p restaurant,11478)(c 0).jpg

A hely hétköznap is tele van, de asztalt foglalni még így sem kell, mert a pincérek percre pontosan tudják, mikor melyik vendég fog távozni vagy egyszerűen csak úgy ügyeskednek az asztalokkal, hogy egy tíz fős társaság is perceken belül, gond nélkül helyet kaphat.

A café szócskát itt nem kell komolyan venni, remek fogásaik vannak, mind a cseh, mind a nemzetközi konyhából és az árak meg sem közelítik a pesti nagytestvérét. Az alábbi pörköltszerűségért (értsd: pörkölt nagyon sok szósszal) és sörért nem fizettem többet, mint 2400 Ft borravalóval együtt.

gulash.jpg

Egy ilyen helyen azt hiszem ez teljesen rendben van. Nem is beszélve arról, hogy későn vettem észre, de van reggelijük is, ami miatt még vissza kell mennem, hogy ezt a csodát megnézhessem kozelről is.

reggeli.jpg

De ha ez nem lenne elég, az alagsorban egy jazzklub működik, s az étterem mellett meg egy kiállítótér van időszakos kiállításokkal.

Úgyhogy nem érdemes kihagyni a helyet, jöhettek ide reggel vagy este, a hely garantáltan tele lesz biliárdozó és söröző helyiekkel és kopogő szemű turistákkal.

 

Café Louvre

Cím: Národní 22, Praha 1, 110 00

Web: http://www.cafelouvre.cz/

 

Ja, és még egy dolog: első!

[Fotók: Youropi, Foodspotting]

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr775641616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása