Közel s távol

Kína útmutató kezdőknek - 5. rész: "Ami befolyik az rögtön kifolyik"

2014. augusztus 06. - czechlife

Biztos sokan gondolkoztunk már azon, hogy nekivágunk a messzi, ismeretlen tájak feltérképezésének. Az alábbiakban 10 részletben szeretném megosztani a publikummal, milyen buktatókat, furcsaságokat, csodákat rejthet az, ha valakinek hirtelenjében 4 napra Kínába kell utaznia. Kalandjaim egy Csengtu (Chengdu) nevű városban estek meg, mely Szecsuán tartomány fővárosa.

5, Páratartalom és szmog

Első reggel, mikor kinéztem a hotelszobám ablakán nagyon csalódottan konstatáltam, hogy szürke az égbolt, és hogy valószínűleg nem lesz egy vénasszonyok nyara azon a napon. Ezért a prágai időjárásnak megfelelően, hosszúnadrágban és pulcsiban távoztam az épületből. Ekkor megcsapott egy olyan hűhullám, hogy az még a gyakorlott klimaxolókat is meglepte volna.

Egyrészt az átlagos napi hőmérséklet 35C˚ körül mozgott úgy, hogy a napot szinte sohasem láttuk. Kína légszennyezettségéről nem győz cikkezni a világsajtó, ráadásul 2012-ben állítólag már az űrből is látszott az ország felett húzodó szmog. Ezáltal nem csak a levegő minősőgében volt érezhető a különbség, de bizony olyan volt az utcán lenni, mintha az ember egy fonnyadozó palánta lenne egy üvegházban. Csakhogy érzékeljük az ügy súlyosságát: Csengtu 7-es számú kórházában már ún. szmogklinikát is nyitottak, valamint a kínai utazási irodák külön szmog-biztosítást köttetnek azokkal az utasokkal, akik nagyvárosokba készülnek. Sajnos nekem ilyenem nem volt...

Patakokban folyt rólunk a víz, még akkor is, amikor csak egy helyben álltunk, és a páratartalom szinte elviselhetetlen mértékeket öltött sötétedés után is. Természetesen, nálam csak alig pár ruha volt, mert azt terveztem, hogy majd itt vásárolok be, és hát be kell férnem a kézipoggyászomba... de erről majd később bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelstavol.blog.hu/api/trackback/id/tr796575591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása