Közel s távol

Husi Teréz anya és kövér Szűz Mária

Állandó Botero kiállítás Toszkánában

2018. július 09. - Pompidour

Legutóbb egy tréningen vettem részt Toszkánában és egyik délután az olasz vendéglátóim azzal az ötlettel álltak elő, hogy van-e kedvem átugrani a szomszédos kis városkába Pietrasantába. Nagyon pici hely, nincsenek ott csak gazdag orosz turisták, mentegetőztek az olaszok.

Habár a fenti invitálás nem hangzott túl jól, mégis a csapattal tartottam és rögtön, ahogy beértünk a városba megláttam ezt:
d1e53d0b7c1df74d24ba7efdbcf36096af71fc.jpg

Na ekkor már tudtam, hogy több lesz itt, mint az egy főre jutó Marc Jacobs táskák, úgyhogy egy gyors Google kereséssel rá is jöttem, hogy Pietrasanta az a hely, ahol Fernando Botero nyaralni szokott. Minden évben itt tölt pár hónapot a város központi terén lévő nyaralójában. És mint egy jó üdülőtulajdonos ki is dekorálta pihenésének közvetlen környezetét, így a város tele van Botero szobrokkal és festményekkel. 

Ezek közül az egyik legérdekesebb a város főutcáján levő templomban (Misericordia di Pietrasanta) található két Botero freskó, amelyek közül egyik a mennyország, a másik a pokol kapuját ábrázolja, utóbbit mini Hitlerrel.

Akit esetleg nem vonzanának annyira a dundi figuráiról híres művész tárgyai, annak jó hír lehet, hogy a Pietrasanta mindig is vonzotta a szobrászokat, annak ideján Michelangelo is többször ellátogatott ide tanulni a helyi kőfaragóktól és bevásárolni a jó minőségű márványból. Ennek egyik lenyomata az a skanzen, ahol az itt járt külföldi és olasz szobrászok által a városnak ajándékozott szobrok vannak kiállítva. A városban jelenleg is számtalan stúdió, galéria működik, nemcsak gazdag oroszoknak.

img_2233.JPG

Jelenleg Manolo Valdés szobrok vannak a főtéren szeptember végéig

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Instán!

Ha szert tennél egy 9000 Ft-os AirBnB kuponra, regisztrálj itt!

A tökéletes város: Genf

2. rész Helyek, amiket nem érdemes kihagyni

Ebben a posztban olyan konkrét helyeket ajánlunk, amiket nem érdemes kihagyni genfi látogatásunk során. A sorozat első részében arra koncentráltunk, hogy mik azok a dolgok, ami miatt mind a turisták mind a helyiek számára ideális célpont lehet a város.

Elsőre kicsit szkeptikusam áltam a városhoz, nem gondoltam volna, hogy sok látnivalót tartogathat egy olyan város, aminek, több, mint 40%-a külföldi és a legfőbb hírneve abból van, hogy sok nemzetközi humanitárius szervezet központja itt található. (Itt van a WHO, a UNHCR, a Nemzetközi Vöröskereszt és még sok más szervezet központja is.) Végül természetesen pozitívan csalódtam, mert látnivaló és kipróbálnivaló van bőven az ENSZ palotán túl is. 

1. ENSZ palota

Azért kezdjük Genf ikonikus épületével és a hozzá tartozó parkkal. Eredetileg az épület az ENSZ elődjének a Nemzetek Szövetségének volt a főhadiszállása, amelyet az első világháború után alapítottak, azzal a céllal, hogy 'segítség a nemzetek közti együttműködést  és garantálják a békét és a biztonságot'. Lehet, hogy a második világháború kitörése is hozzájárult végül ahhoz, hogy az újonnan alakult ENSZ főhadiszállást már Európán kívülre, New Yorkba tervezték.

2017-06-21_17_36_25.jpg

Tovább

A tökéletes város: Genf

1. rész Város az emberekért

Az alábbi posztban tippeket adunk az utazáshoz Svájcban és bemutatjuk, hogy miért lehet ideális hely mind a turistáknak, mind a helyieknek. A sorozat második részében konkrét helyekre koncentrálunk.

Előző héten kiküldött a munkahelyem a genfi központjába és szerencsére pont annyi megbeszélésen kellett részt vennem, ami nem gátolt meg abban, hogy délutánonként szabadon kószálhassak a városban.

shutterstock_418408996-641a8.jpg

Tovább

Szombati piacozás a Tabánban

Régóta kellett már egy olyan hely a Tabánban, mint a Czakó kert. A tavaly nyáron, remek adottságokkal megáldott területet és az egykori vincellérházat remekül felújították, a korábbi pajtát újradefiniálták és szuperül kinéző kerthelyiséget hoztak létre. A konyhára és a kiszolgálásra sem lehetett panasz, hiszen a pesti Gerlóczy kávéház desszertjeit, konyháját és kiszolgálását vitték át Budára.

Sok jót írtak a helyről a nyitáskor, viszont be kell valljam, hogy két héttel ezelőttig egyáltalán nem igazán izgatott a tabáni új, csúcs kávézó. Az járt a fejemben, hogy biztosan jó és igényes hely, de most csak egy kávézóért nem ugrok át egy amúgy unalmas és kihalt környékre. Számomra a Tabán eddig egyetlen jelentett egy nagy kutyasétáltató placcal, fölösleges odamennem, hiszen nincs is kutyám. Egészen mostanáig. 

Tovább

Harmadik napja több ezer ember Szerbia utcáin... Miért hallgat a média?

Az államfőt az elmúlt ciklusban számos kritika érte már a nyugati vezetők részéről, illetve többször is olyan ügyekben merült fel a neve, amik során korrupció illetve hűtlen kezelés vádjával támadták. Ezeken kívül az állami intézmények és cégek, valamint a szerb média jelentős része is a miniszterelnökhöz köthető emberek kezében fut össze. - Ismerős történet? Pedig most a szomszédainkról beszélek, akiket a nemzetközi média propaganda elmúlt évtizedeinek hadjárata hírvákuum alá temetett, ezért nem is tudjuk, hogy mennyire hasonló problémákkal küzdenek, mint mi itthon.
A múlt hétvégén Újvidéken jártam és a látogatásom pont egybeesett a szerb választásokkal. Már jóval a végleges feldolgozottság előtt a szerb televízióban bejelentette Aleksandar Vucsics, hogy pártja, a Szerb Haladó Párt, ismét megnyerte a választásokat.
Azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy nem volt elég magas a részvétel, így nem lesz második kör sem, mivel Vucsics az érvényes szavaztok több, mint 50%-át tudhatja magáénak. De a szerb lakosság nagy része sem az alacsony részvétellel, sem Vucsics győzelmével nem ért egyet. Olyannyira nem, hogy már harmadik napja több ezer békés tüntető vonul a legnagyobb szerb városok utcáira, hogy érvényt szerezzen szavazatának, és felemelje hangját a diktatúra ellen. De erről itthon csak nagyon kevés hír található, és azok is pontatlanok.
Az alábbiakban rövid áttekintőt adok a jelenlegi helyzetről, forrásokat megjelölve.
***
Aleksandar Vucsicsot - az eddigi miniszterelnököt és a Szerb Haladó Párt vezetőjét - legtöbben azért tartják hiteltelennek, mert majdnem 20 évig oszlopos, aktív és elismert tagja volt a Szerb Radikális Pártnak (melynek egyik alapítója Vojislav Šešelj, akit 2003-ban a 1991-1993 tartó Jugoszláv háború idején elkövetett emberiség elleni bűntett miatt előállított a Hágai bíróság, majd 2005-ben terhelő tanúvallomást tett Slobodan Milošević ellen, ezért 2014 novemberében feltételesen szabadlábra helyezték). Vucsics hosszú távú, szélsőséges politikai megnyilvánulásait követően 2008-ban bejelentette, hogy elhatárolódik a politikai élettől, majd 2009-ben a Szerb Haladó Párt élén indult a választásokon.
Honnan is bűzlik a hal?
A jelenlegi kampánya során a Szerb Haladó Párt támogatói között számos olyan szerb értelmiségi neve megjelent , akik aztán nyilvánosan tagadták, hogy valaha is nyilatkoztak volna arról, hogy Vucsics mellé szeretnének állni (http://www.balkaninsight.com/en/article/university-professors-support-vucic-possibly-violating-law-03-28-2017).
Visszatetszést keltett, hogy a jelenlegi miniszterelnök és a Szerb Haladó Párt vezetője a választás előtti csütörtökön minden szerb napilap címlapjára felkerült a kampányához egyértelműen köthető poszterrel és szlogennel:
Ezen felül készült videó arról is, hogy pártja hogyan vásárolja meg 1500-3000 RSD (12-25 €) összegben a szegény települések legszegényebbjeinek szavazatait a helyi élelmiszerboltokban (http://www.oslobodjenje.rs/trese-se-srbija-prodavnica-aleksandra-vucica-ovo-niko-nikada-nije-uradio-video/).
Amiről túl kevés szó esik a nemzetközi médiában
Belgrádban, Újvidéken és Nišben 2017. április 3-án diáktünteséket tartottak. A Facebook segítségével kommunikáló hallgatók és támogatóik mára is terveznek tüntetést, de immár még több szerb város csatlakozik hozzájuk. A hallgatók elsősorban a hétvégi választási eredmények miatti elégedetlenségüket fejezik a békés menetekkel.
Csak Belgrádban több ezer ember (a Facebook kommentelők szerint nem csupán hallgatók és középiskolai tanulók, de idősebbek is csatlakoztak hozzájuk) a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karától a Szerb kormány székhelye felé menetelt fegyelmezetten, incidensek nélkül. A szervezők külön kérték a résztvevőket, hogy ne rongáljanak, illetve ne engedjék magukat provokálni (ezt egyébként leírják a Facebook eseményükben is). A szerb Országgyűlés épülete előtt már rendőrkordon várta a tüntetőket, ahonnan 22 óra magasságában, csendben elkezdtek feloszlani.
A 2017. április 4-i tüntetések során sem derült ki pontosan kik a szervezők és mik a pontos követelések, de már hallani lehetett Aleksandar Vucsics ellenes kántálásokat, valamint elhangzott a „Szétloptátok a választásokat” parola is.
A Szabad Európa rádió szerbiai ügynöksége szerint a tüntetők fő üzenete, hogy „nem akarnak diktatúrát”, ennek fényében a Facebook-on is már ezen a címen jelennek meg események. A tüntetéseket nem lehet egyik párthoz illetve szervezethez sem kötni világosan. Aleksandar Vucsics szerint Szerbia demokratikus ország, és a tüntésekkel nincsen semmi gond, egészen addig, amíg békések.
A három városban (Belgrád, Újvidék és Niš) egyenként több ezer ember vonult az utcára, miközben a hírekben (Index, Euronews) csupán több százról és csak belgrádi tüntetőkről esik szó. Ezzel is igyekszik a Vucsics kormány kommunikációja elbagatellizálni az esemény jelentőségét, kihasználva, hogy Szerbia a nemzetközi médiafigyelem legszélén áll.
A tüntetéseket ma folytatják, és a tervek szerint addig tartana a napi tüntetés sorozat, amíg el nem érik, hogy a hazai valamint nemzetközi média ne hallgasson a jelenlegi szerbiai helyzetről.
UPDATE: A mai újvidéki tüntetés során megfogalmazódtak a követelések is!
A tüntetéseket addig folytatják, amíg
  • RIK (Köztársasági Választási Bizottság) tagjait le nem váltják az Alkotmánybíróság határozatának figyelmen kívül hagyása miatt,
  • amíg a Szerb Rádió és Televízió igazgatója fel ne mond, aki kormánypárti médiumkén funcionál és egyenlőtlenül jelenítette meg az egyes jelölteket a médiában, valamint
  • az állami Elektromos Média Ellenőrző Hivatal (REM) tagjainak leváltásáig, akik nem eszközöltek lépéseket a választási csalások kinyomozásának ügyében.

Forrás: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/4002/Studenti-u-Novom-Sadu-predlo%C5%BEili-zahteve-protesta-Smena-RIK-Maje-Gojkovi%C4%87%E2%80%A6.htm

A Protiv Diktature (azaz A diktatúra ellen) c. Facebook oldalon, melynek létrehozói és kezelői egyelőre ismeretlenek, képeket, videókat közölnek a tüntetésekről, ezeken is meg lehet nézni, hogy nem pár száz, de néhány ezer ember hömpölyög az utcákon:
További képek és videók a tüntetésekről:
***
Azért tartottuk fontosnak közölni ezt az összefoglalót, hogy erőt merítsünk szomszédainkból, akik aztán erőt meríthetnek belőlünk is. Magyarország annyival szerencsésebb helyzetben van, hogy az elmúlt évtizedekben nem lett rányomva a háborús bűnösök és emberiség elleni bűncselekmények elkövetőinek bélyege, ami által a média és a híradás automatikusan démonizálta Szerbia lakosságát. A mi erőfeszítéseink (most akár csak a CEU kapcsán is) sokkal nagyobb nemzetközi média visszhangra találtak, de vajon meddig tartható fenn ez az állapot? Mikor jutunk el odáig, hogy a közösségi médián keresztül kell segítségért kiáltanunk, mert központilag gátolják a tények napvilágra kerülését? Meddig tartható fenn a sajtó látszólagos szabadsága?

Hogyan és hol önkénteskedjünk?

Most, hogy az emberek nagy része letette a zserbóstálat és elkotorta maga mellől a konfettihalmokat, jöhet az évvégi ünneplés utolsó állomása: az önfeledt ígérgetés és fogadkozás.

Ezzel a cikkünkkel azoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik úgy érzik, hogy az újévben szívesen kipróbálnának, megismernének valami újat és cserébe hajlandóak ezért valamennyit a szabadidejükből is áldozni.

o_nke_ntes.jpg

Tovább

A tökéletes kikapcsolódás 90 percre Budapesttől

Mindig azok a legjobb könyvek, filmek, igazából akármik, amikre hetekkel azután is élénken emlékszel, miután becsuktad a könyvet, lement a stáblista vagy kiléptél a teremből.

Eddig még csak külföldi szálláshelyek váltottak ki belőlem hasonlókat, de végre egy Budapesttől másfél órás autóútnyira lévő hely is állandóan a fejemben motoszkál, pedig már jó három hete eljöttünk onnan. Állandóan emlegetem, mesélek róla, gondolkozom rajta, ajánlgatom. Egy szóval: hiányzik. Tudom, kicsit nyálasan hangozhat ez, de nagyon sokat tud adni, ha az ember erre kel föl reggelente:

img_0993.JPGPáskom cottage, Lajoskomárom filter nélkül

Szóval ott tartottunk, hogy 1,5 órára Budapesttől, Fejér megyében fekszik, egykor a Batthyány család enyingi birtokaihoz tartozó, apró, jelenleg kb. 2000 lelkes település. Itt nyitott meg tavaly a Páskom cottage, ez a rendkívül különleges hangulatú szálláshely.

Maga a terület három részből áll össze. Elsőként, a fönti képen is szereplő szaunaházból, amelyhez tartozik egy kinti jakuzzi, merülőmedence és úszómedence is. 

A másik rész, az egyik vendégház a kétszemélyes, igényesen berendezett szobákkal.

img_0994.JPGA kétszemélyes szobák háza

És végül ott van a főépület az étteremmel és nagyobb szobákkal, amelyekben akár négyen is kényelmesen pihenhetnek.

Talán a képekből is kitűnik, hogy ez a szállás nem a tömegekre és nem az egyszer használatos megoldásokra épít. A reggelitől kezdve, a panorámás szaunán át a padlófűtéses és egyedileg berendezett szobákig minden igényes és összhangban egymással. Nem megúszni akart az építtető, hanem kényeztetni. Nekem legalábbis ez jutott eszembe, amikor megláttam a szaunaházban a könyvespolcot vagy észrevettem, hogy nem klórral fertőtlenítik a jacuzzit. Pici dolgok, de süt róluk a szakértelem és figyelmesség. Ugyanez vonatkozik az ételekre is. Nincs állandó étlap, csak táblára felírt változó, szezonális kínálat, remek fogásokkal.

Nem istállószerű vendéglátás ez, hanem olyan, amikor a pincér hangtalanul teszi le és veszi el előled a tányért, sőt még a vendégek is suttognak a vacsora közben, hogy ne zavarják a másikat. Csönd van mindig és mindenhol. 

A Páskom is olyan, mint a jó dolgok nagy része, mértékkel sokáig lehet fogyasztani. Ezért, habár igazán lelkes vagyok a Páskommal kapcsolatban, mégis óvnék mindenkit attól, hogy egyben, több hétre foglaljon le szobát, hogy akkor most akkor irány a feltöltődés és a kikapcsolódás. Habár a környéken könnyen találunk látnivalókat (pl. a dégi Festetics-kastélyt Magyarország legnagyobb angol parkjával vagy az ozorai Pipó Várkastélyt), mégis a hely személyessége és visszafogottsága miatt én azt javaslom, hogy lehetőleg többször, pár napra érkezzünk.

Na és az árak? 3 napra (utazási irodásan szólva két éjszakára), 2 főnek 40 ezer forintot fizettünk, amiben a bőséges reggeli is benne volt.

Még több kép a Páskomról a lenti galériában.

Páskom cottage

8136, Lajoskomárom, Ozorai u. 3781 Hrsz.

www.paskom.hu

71 ezer térkép egy helyen

A David Rumsey térképgyűjteménynek köszönhetően egy csapásra 71 ezer térkép vált elérhetővé bárki számára nagy felbontásban.

8638000.jpgCovarrubias, Miguel (1940)

A gyűjtemény leginkább a 16 - 21. századi, főleg történelmi térképekre koncentrál a világ minden tájáról. 

12220004.jpg Wit, Frederick de (1682) 

Az ingyenesen letölthető térképek mellett, külön térképnézegető applikációt is segíti a régi dokumentumok felfedezését. A térképekre helyszín, készítő, idő, illetve stílus alapján is rákereshetünk.

8783002.jpg

Amschewitz, J.H.(1914) - Az európai előadás. Öld meg a sast. 

Már két órája böngészem az oldalt és nem tudok betelni vele! Nektek is jó keresgélést, szemezgetést, ha találtok valami érdekeset, várjuk kommentben!

süti beállítások módosítása